Foråret titter frem, men vinteren og de grå skyer lader ikke til at ville slippe sit greb helt i landet. For mange kan det betyde forlængelse af vinterens mørke og tungsind, og det gælder derfor om at udnytte mørket og kulden til at slappe af og lade op, i stedet for at presse sig selv. Hellere slappe af nu, og så spare energien til forår og sommer, hvor landet vågner igen.
Har du glemt hvordan afslapning fungerer, og hvad der kan give den ro og fred i hovedet, du leder efter, så læs med her. Vi har samlet vores fem bedste måder at slappe af og komme ned i gear på, og så kan du frit vælge den eller dem du føler passer dig bedst.
Gå en tur - ganske simpelt
Det lyder irriterende simpelt og som noget dine forældre kunne finde på at foreslå, men der findes nærmest ikke noget mere afslappende. En gåtur, så lang du orker, ude i naturen eller i en park, kan virkelig gøre underværker. Og det er helt okay hvis du ikke slapper af med det samme du går afsted. Gåturen hjælper nemlig også på sigt med at sænke dine stresshormoner i kroppen, og den ekstra motion og portion dagslys du får, hjælper dig med at slappe af resten af dagen og endda sove bedre om natten.
Bor du et sted hvor du har muligheden for det, så varier dine ruter fra dag til dag, så du ikke kommer til at kede dig. Prøv så vidt muligt at være i nuet og lægge mærke til de ting, du ser mens du går, for så giver du din hjerne endnu mere mulighed for at koble helt af.
Skal du mødes med en ven, kan I også droppe kaffen på caféen og i stedet lave det til en walk and talk. På den måde får I begge rørt jer, samtidig med at snakken glider endnu lettere, fordi hjernen fungerer allerbedst mens I er i bevægelse. Så selvom rådet er irriterende, så tænk over alle de gode ting det giver dig, og få de gode gåsko på.
Lyt og strik
En mere stillesiddende måde at slappe af på er at putte sig indendørs med noget rart i ørerne. Og med noget rart mener vi primært lydbøger, som du kan finde her. Der er nærmest uendeligt mange at vælge mellem efterhånden, og hvis du først overgiver dig til hele højtlæsningsoplevelsen, så bliver du pjattet med det. Det er en rigtig god måde at få læst en masse bøger, mens man laver noget andet. Er du den rastløse type kommer det til at fungere godt, fordi du ikke skal gøre så meget selv, men bare lytte og slappe af.
Vil du gøre oplevelsen endnu bedre, så lav dig en hyggekrog derhjemme. Sørg for en god stol, og rigtig gerne et lækkert varmetæppe til at holde dig varm. Her kan du så putte dig i varmen, mens du lytter til din nyeste lydbog. Er du til den slags, kan du finde strikketøjet frem, og arbejde dig igennem den næste halsedisse mens du lytter. På den måde får du både slappet af, læst en bog OG lavet noget konstruktivt på én og samme gang!
Tag en lur
Gjorde lydbogsoplevelsen dig søvnig, så skift eventuelt til næste tip - tag en lille morfar. Der er intet så afslappende som at blunde let på sofaen, så det er helt okay at overgive sig til søvnen. Generelt anbefales det at sove om natten kun, men trænger du helt særligt til afslapning så kan en lur indimellem være helt okay.
Og med mindre det er fordi du har sovet for lidt om natten, så tages en lur allerbedst på sofaen eller i en god lænestol. Og gerne uden at trække gardinerne for meget for. På den måde ved din krop nemlig, at det stadig er dag, og at den ikke skal sove alt for dybt.
Tricket til at tage en lur, uden at vågne op og være helt sur eller groggy er, at sætte en tidsgrænse. At sove en time vil for de fleste have den modsatte effekt, da de sover alt for dybt. Til gengæld fungerer et kvarter eller tre kvarter helt optimalt, da man så rammer de stadier af søvnen, hvor man er lettest at vække.
Læg et puslespil
Det lyder gammeldags og kedeligt, men hvornår har du sidst lagt puslespil? Salget af puslespil steg voldsomt under corona, da folk fandt ud af, at det var en perfekt form for underholdning når mange timer pludselig skulle bruges i hjemmet. Og for mange har puslespilsglæden holdt ved, og de har nu avanceret til sværere motiver eller endnu flere brikker. Eller de helt umulige puslespil, hvor man ikke kan følge motivet på æsken, men i stedet skal gætte sig til det og prøve sig frem.
Puslespilslægningen kan eventuelt kombineres med kvalitetstid med familie og venner, eller det kan gøres i selskab med en god podcast. På den måde slapper du helt af, mens du får følelsen af at du udretter noget, og bliver underholdt af podcasten samtidig. Dét lyder afslappende, ikke?
Lav noget lækkert
For nogen vil hyggestund og afslapning tit betyde mad, og det er ikke noget at skamme sig over. Det er nemlig helt naturligt at vi gerne vil være sikre på vi ikke bliver sultne, når vi skal slappe af og hygge os. Kan du lide at lave mad eller bage, kan du udnytte dette og bruge eftermiddagen på at kreere noget lækkert. Fordelene ved dette er, at du slapper af mens du laver mad, at huset dufter dejligt undervejs, og at du bagefter kan smække benene op og spise en friskbagt bolle eller hvad eftermiddagens bagning stod på,
Mange kan også føle stor glæde ved at forberede mad til ugen en søndag eftermiddag. Det kan give ro i hovedet at vide, at de næste dages aftensmad bliver endnu lettere, eller at det de kommende morgener bliver let som ingenting at lave madpakke, fordi det hele er forberedt på forhånd.
Slap af som du vil
Det kan være du har din helt egen metode at slappe af på, og så skal du bare gøre det. Om det så er at tage på jagt, at dyrke yoga eller at gå ud at shoppe hele dagen. Det er nemlig kun dig, der kender dig selv bedst, så hvad der kan være afslapning for nogen, kan måske være helt modsat stressende på dig.
Det vigtigste er bare at du lytter til dig selv, og mærker efter om det, du gør for at slappe af, nu også rent faktisk hjælper dig til at slappe af. For afslapning er også, at gøre noget vi har lyst til. Så hvis du virkelig ikke har lyst til at gå den tur, eller tanken om et puslespil er helt fjernt for dig, så lav endelig noget andet.