Fald nemmere i søvn om natten - 6 gode råd

Vores søvn er livsvigtig. Den spiller en afgørende rolle for vores krop, hjerne og generelle ve og vel, men mange får ikke de timer, de behøver, fordi de kæmper med at falde i søvn. Er du en af dem, der ikke får lukket et øje og frustreret ser timerne glide forbi om natten, så får du her 6 tips til nemmere og hurtigere at glide ind i drømmeland.

Investér i en kugledyne

Hvis du ligger og vender og drejer dig og ikke kan finde ro om natten, så kan det være værd at investere i en kugledyne. Som navnet siger, er en kugledyne en dyne, der er fyldt med plastikkugler eller perler i kombination med andet varmende fyld. Kuglerne er syet ind i afgrænsede lommer for at fordele vægten ligeligt på din krop.

Den jævne vægtfordeling er super vigtig, for det er hele essensen af en kugledyne. Når du sover, vil dynen stimulere din hud og dit centralnervesystem samt berolige din hjerne og krop ved at lægge sig tæt omkring dig. Den øger på den måde din kropsbevidsthed, hvilket giver velvære.

Du kan sammenligne effekten af en kugledyne med et kram, en massage, endda svøb til babyer. 

Trykket fremmer rolige følelser og reducerer mængden af kortisol i kroppen, som er et af de hormoner, der udløser angst og stress. Derudover øger den niveauet af melatonin, der hjælper os med at regulere vores søvn. Oplever du perioder med stress og angst, er en kugledyne derfor specielt velegnet for dig.

Hold dit soveværelse køligt

Det er rigtig ubehageligt at gå i seng i et varmt rum, og det gør heller ikke noget godt for din søvn. Faktisk tværtimod.

Den ideelle temperatur i det værelse, du sover i, er mellem 18-21 grader. Sørg derfor for at lufte ud i dit soveværelse ca. 5-10 minutter inden sengetid, eller lad vinduet stå på klem, mens du sover. Så er chancerne for, at du får en bedre søvn langt større.

Om sommeren kan heden dog være helt uudholdelig, og det er derfor svært at få soveværelset ned på en behagelig temperatur. Her kan en løsning være at placere en ventilator i rummet, som hjælper med at holde dig kølig natten igennem.

Brug en varmedunk eller et varmetæppe

Selvom det er optimalt at holde soveværelset køligt, kan det om vinteren blive rigtig koldt. Derfor foretrækker nogle at have noget varmende ved kroppen, når de skal sove. 

Før i tiden blev varmedunke anbragt i sengen lidt tid før sengetid, så sengen var dejlig lun, når man lagde sig. Det kan også sagtens være en løsning for dig i dag, hvis du døjer med kolde fødder. Vælg en dunk med et blødt og loddent betræk, da de er langt mere behagelige end en gammeldags dunk af gummi, hvor du kan risikere, at det bliver for varmt for din hud.

Andre nyder godt af elektriske varmetæppers afspændende effekt på muskler og led. Det kan derfor være fristende at lægge sig til at sove med et behageligt varmetæppe, men det anbefales faktisk, at du ikke bruger det i mere end 20 minutter ad gangen. På den måde oplever du den afslappende varme, men undgår skader på huden.

Beroligende dufte

Dufte kan have en yderst beroligende effekt på os, og velduftende æteriske olier har flere tusinde år på bagen som middel til at styrke og berolige vores sind og helbred.

Særligt lavendel er kendt for sin gavnlige effekt på søvnløshed. Lavendel har en afslappende virkning på nervesystemet og er stressreducerende og angstdæmpende.

Et tip er derfor at dryppe et par dråber æterisk lavendelolie direkte på din hovedpude, inden du lægger dig til at sove. Alternativt kan du også anskaffe dig en ansigtsspray med kølende lavendel, som du bruger inden sengetid, eller prøve at smøre lidt lavendelolie i håndfladen og indsnuse duften igennem dybe vejrtrækninger. 

Husk bare, at du ikke må bruge ren lavendelolie direkte på huden, så sørg altid for at blande den op med en anden, mildere olie.

Skift koffeinen ud med te

At du ikke skal drikke kaffe, sodavand og andre koffeinholdige drikke før sengetid, har du sikkert hørt hundredevis af gange. Men det er der også en grund til. Koffein kvikker dig op og giver energi, hvilket er ganske ubelejligt, når du skal sove.

Hold dig derfor fra disse drikke i timerne inden sengetid og tænk ligeledes over, hvor meget koffein du indtager i løbet af dagen. Det tager nemlig længere tid for din krop at forbrænde koffeinen, end du måske lige tror. Et par kopper kaffe sidst på eftermiddagen kan sagtens stadig påvirke dig i de sene aftentimer.

Hvis du ikke kan undvære noget lækkert at drikke om aftenen, kan du med fordel skifte kaffen og sodavanden ud med en dejlig, koffeinfri te. Nogle tevarianter er endda lavet med det specifikke formål at få dig til at slappe af og falde lettere i søvn.

Skriv, skriv, skriv

Når du ligger søvnløs i mørket om aftenen, har bekymringer og stressende tanker ofte en tendens til køre rundt og rundt i hovedet. Du tænker måske på, at du skal have ringet til lægen, har mange deadlines på arbejdet eller noget tredje, der fylder. Det kan derfor være en god idé at have en blok eller notesbog inden for rækkevidde, så du kan skrive dine tanker ned.

At få de forstyrrende tanker ud af hovedet og ned på papir virker lettende og beroligende for mange. Du får gjort dig fri af dine tanker og ryddet op i hovedet, hvilket vil skabe bedre plads til søvnen. 

Når du har lagt notesblokken igen, så aftal med dig selv, at du nu også har lagt bekymringerne fra dig og først må kigge på dem igen næste dag, for det er selvsagt svært at aftale tid hos lægen klokken tre om natten. 

Ofte virker dine bekymringer heller ikke lige så stressende og ængstende morgenen efter en god nats søvn.

Menu
Top